parallax background

Otok Rab

Otok Rab nalazi se na izuzetno povoljnom geografsko-prometnom i geografsko-turističkom položaju u odnosu na europsko i domaće turističko tržište.

Pored istoimenog antiknog gradića, na otoku se nalazi još 7 naselja: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar.

Na otoku Rabu živi otprilike 9000 stanovnika, a poznata je činjenica kako na Rabu već dugi niz godina nema negativnog trenda pada broj stanovnika. Osnovne djelatnosti kojima se stanovnici ovog otoka bave su ribarstvo, poljoprivreda, brodogradnja, te turizam, koji na Rabu ima tradiciju dugu 120 godina.

Mediteranska klima otoka Raba, koju karatkteriziraju ugodno ljeto i blaga zima, vrloj je povoljna za razvitak turizma. Postoje podaci prema kojima Rab ima godišnje 91 vedar dan, čime se svrstao u najsunčanija područja Europe.

Što se tiče reljefa i razvedenosti obale, Rab karakteriziraju uzvisine, prevlake i polja, te neravnomjerno razvedena obala. Pod time se podrazumijeva da je sjeverna obala otoka nerazvedena, odnosno jako malo razvedena. Najzanimljivijim dijelom smatra se onaj od rta Kalifronta do rta Frkanj, zbog mnogobrojnih uvala koje pogoduju kupanju i odmoru.