parallax background

Mjesta na otoku Rab

Mjesta otoka Raba: Banjol, Barbat, Kampor, Lopar,Palit, Mundanije, Supetarska Draga

Banjol

Dio Banjola raštrkan je po brdašcima iznad ceste, a drugi dio podno ceste spustio se moru i četirima uvalama, Padovama. Banjol kao i sva mjesta na otoku nudi turistima smještaj u vrlo lijepim i modernim kućama. Osobitost Banjola je u njegovim Padovama (zaštićenim uvalama) koje danju vrve kupačima a predvečer barčicama sto se vraćaju s ribolova. Kuće uz samu plazu, mala pristaništa uz obalu, pogled na stari grad sa zvonicima i šetalište sto se proteze uz samu obalu, cine Banjol mjestom kojemu se vraćamo.

Barbat

Prvo mjesto koje vas očekuje nakon fantastično ogoljelog Misanjaka je Barbat. Barbačani su spontano pomiješali moderno sa tradicionalnim pa ćete u obiteljskim pansionima moći uživati u osebujnim jelima od ribe i plodova mora. Mnogi Barbačani koji se bave iznajmljivanjem nisu zaboravili na svoje posjede pa uzgajaju ovce, bave se poljoprivredom, pčelarstvomi vinogradarstvom, a dobar dio tih ekološki čistih proizvoda nade se na stolovima gostiju. Uz to blizina mora, puno pješčanih plažica i sigurnost Barbatskog kanala koji zatvara sa kopnom duguljasti otočić Dolin, privlače mnoge posjetioce a posebno surfere i nautičare. Kako je atraktivan nautičarima tu ćete naći i trgovinu za brodsku opremu i rezervne dijelove te moderno opremljeno brodogradilište za popravak glisera sa pokretnom dizalicom do 30 tona i navozom do 120 tona. Ljubiteljima starina bit će zanimljivi ostaci starokršćanskecrkvice i grčke vojne utvrde na brdu Sveti Damjan. Kad napustite Barbat, ponijet ćete u sjecanju eterične mirise Barbatskog magriza (smilja), modrinu mora i dah prošlosti koja titra atmosferom cijelog otoka.

Kampor

Kampor je možda najviše na otoku zadržao izgled starog ribarskog mjesta u koje su se vješto ugnijezdile nove kuće otvorene turistima. Blizina sume Kalifront i duga plaza, stare kuće pod brdom i one sasvim nove, ribe i domaći zeleni proizvodi, sve je to Kampor u šarmantnoj igri starog i novog, bas po mjeri suvremenog čovjeka. Na ulazu u Kampor nalazi se stari franjevački samostan na obodu Uvale sv. Eufemije. Franjevci su se u samostanu nastanili još 1445.g., pa je upravo obilježena petsto pedeseta obljetnica njegova postojanja.

Lopar

Mjesto Lopar nalazi se na otoku Rabu, smještenom u Kvarnerskoj skupini otoka. Udaljeno je 110 km od administrativnog središta Rijeke, 190 km od Zagreba. U Lopar se može stići trajektom Jablanac- Mišnjak, gdje vožnja traje d esetak minuta ili, gostima sve zanimljivijom zbog blizine Rijeke i zrakoplovne luke, trajektnom linijom Baška (na Krku)-Lopar, gdje izuzetno atraktivna vožnja traje pedesetak minuta. Dolazeći autom iz pravca Raba prvo nailazimo na obilježje Sv. Marinu, klesaru i osnivaču Rep. San Marino, rođenom upravo u Loparu u 4. stoljeću. Njemu u čast hotelsko naselje i autokamp nose ime "San Marino". Lopar obiluje prekrasnim pješčanim plažama. Ima ih čak 22, od kojih su 3 nudističke (Ciganka, Sahara i Stolac). Najveća i najpoznatija loparska plaža je "Rajska plaža", dugačka 1,5 km, duž koje su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta, a koju od 2003. krasi "Plava zastava", međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača.

Mundanije

Mundanije su jedino veće naselje na otoku koje nije smješteno uz samo more. U bogatoj i plodnoj dolini stanovnici uzgajaju povrće i voće i to na tradicionalan način, a zeleni proizvodi na gradskoj tržnici uglavnom potječu iz ovog mjesta. U mnogim segmentima života otočana još uvijek se može bez industrijskih proizvoda. Poklonici prirodne i zdrave hrane odsjest će upravo u Mundanijama ne odričući se more koje je svugdje na otoku blizu.

Supetarska Draga

Palit se dijelom smjestio uz Uvalu Sv. Eufemije koju zatvara poluotočić Frkanj. Šumoviti Frkanj mami turiste svojom pomalo divljom prirodom i uvalicama. Na Frkanj se prirodno nastavlja Kalifront, poluotok na kojem je i zaštićena suma autohtonog hrasta crnike, Dundo. Sa zapadne strane otoka nanizane su uvalice obrubljene tamnim borovima.

Banjol

Nakon Mundanija u isto tako plodnoj dolini smjestila se Supetarska Draga. Drašku uvalu, (dragu) račvasto su obgrlile Gornja i Donja Draga. Dražani su pomiješali moderni i tradicionalni način života pa se to osjeća i u turističkoj ponudi. Uz stalne goste koji se godinama vraćaju istim domaćinima, ovamo dolaze i novi koji se vezu za mjesto i ljude. Draga je zanimljiva i vlasnicima plovila koji se ne moraju zadržavati uz obalu nego se za kratko vrijeme mogu naći na jednom od obližnjih otočića, Mamanu, Srednjaku ili Sailovcu. Na otočićima, kao i uz obalu, plažice su pješčane, čiste i zaštićene. Zaštićena je i draška uvala, plitka i mirna, pa se ovdje gnijezde i u njoj prezimljuju mnoge ptice. Nekada su tu bile i solane, a bas u draškoj dolini sagrađene je još u 11.stoljecu bijela romanička Bazilika sv. Petra koja svojom jednostavnom ljepotom privlači jednako vjernike i poklonike umjetnosti.