parallax background

Osnovne informacije

Osnovne informacije o Hrvatskoj

Zemljopisni položaj

Hrvatska se prostire od krajnjih istočnih rubova Alpi na sjeverozapadu do Panonske nizine i obala Dunava na istoku, središnji joj dio pokriva planinski masiv Dinare, a južni joj dio završava na obali Jadranskog mora.

Površina

Kopneni dio iznosi 56.594 km2, a površina teritorijalnog mora 31.067 km2.

Napučenost

4.437.460 stanovnika; nacionalni sastav: većina stanovništva su Hrvati, dok najbrojnije manjine čine Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Talijani Albanci.

Državno uređenje

Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.

Glavni grad

Zagreb (779.145 st.) gospodarsko, prometno, kulturno i akademsko središte zemlje.

Dužina morske obale

5.835,30 km, od toga 4.058 km obale otoka, hridi i grebena.

Broj otoka, hridi i grebena

1185; najveći otoci Krk i Cres; nastanjenih otoka je 47.

Najveći vrh

Dinara 1831 m/nm

Klima

U Hrvatskoj postoje tri klimatske zone; u unutrašnjosti prevladava umjereno topla kišna klima, a na najvišim vrhuncima snježna šumska kima, dok u području uzduž jadranske obale vlada ugodna mediteranska klima s mnogo sunčanih dana; ljeta su suha i vruća, zime blage i vlažne. Prosječna temperatura u unutrašnjosti: siječanj -2°C do 0°C, i nešto niže na najvećim nadmorskim visinama, kolovoz oko 20°C te oko 12°C na najvišim vrhuncima. Prosječna temperatura u primorju: siječanj 5°C do 9°C, kolovoz 22°C do 25°C; temperatura mora zimi je 12°C, a ljeti oko 25°C.

Novac

Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna =100 lipa). Strana valuta mijenja se u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela i kampova.